15 July 2018

Orang Kelantan Panggil Manggis Tu Buah Seto



Masa aku mula-mula pindah ke Kelate dari Kuantan Pahang, standard 5 hujung tahun dah waktu tu, memang tak berapa paham loghat Kelate walaupun mak aku asal Kelate.
Kita cakap biasa je. Dialek Pahang la kan.
.
Selepas sebulan, dah boleh senggeng huruf boleh la cakap Kelate. Budak kan cepat pick up. Sebulan je dah bau budu. Hihihi.
.
Tapi tak semua perkataan Kelate tu aku tahu termasuk la manggis.
Dah memang aku panggil manggis kot.
Kaw kaw la kene kutuk ngan kawan.

"Hek eleh, woh seto la. Hilir dioooo. Manggis nanggong.".
.
Aku pun terkebil-kebil bila kawan aku cakap gitu.
.
Salah ke aku sebut. Huhuhu.
Sampai sekarang pun aku panggil manggis.
Bukan woh seto.
.
Banyak lagi perkataan ore Kelate hok aku saloh sebut.
Loghat Kelate memang mengkonpiuskan aku masa tu.
.
Itu lah unik je dialek Kelate. Sekarang pun masih lagi konpius. Dan aku rasa masih banyak perkataan dalam dialek Kelate yang aku tak tahu.
.
Korang orang Kelate pure ko? Meh la share ngan aku apa lagi dialek Kelate hok mungkin generasi muda tak tahu.
12 July 2018

Kemeriahan Shaklee National Convention 2018 di Sunway Pyramid Convention Centre




Event tahunan yang terbesar Shaklee selepas Business Leader National Conference telah diadakan pada 7 Julai 2018 di Sunway Pyramid Convention Centre ~ Shaklee National Conference 2017/2018.

Event ini adalah untuk mengiktiraf dan meraikan kejayaan para pengedar Shaklee di Malaysia. Award yang dianugerahkan adalah berdasarkan kejayaan/prestasi masing-masing pada tahun 2017/2018, April 2017 hingga Mac 2018.
8 July 2018

Teringin Daging Pekasam, Cuba Daging Pekasam Merecik Yang Dibuat Daripada Daging Fresh


Assalamualaikum.

Nak tanya ngan korang, siapa tak suka makan daging pekasam? Hahaha.
Tekak dan perut orang Melayu memang suka la pekasam ni. Kalau dulu, aku selalu jumpa ikan pekasam jer. Sekarang ni, semua haiwan nak dibuat pekasam termasuk lah lembu. Hahaha.
Ikan pekasam ni favorite aku. Kalau dapat makan nasi panas-panas dengan ikan pekasam, memang tak payah lauk lain dah.
6 July 2018

Mee Celup Sedap Di Presint 9, PUTRAJAYA


Sebelum ni port aku makan mee celup kat Klang Valley ni adalah di Suraya Seafood, Kg Baru, KL. terasa je  nak makan, pergi lah ke KL dari Putrajaya.
Memang sedap. Kena pulak couple dengan smoothies manggo.
Rupanya, kat Putrajaya ni pun ada mee celup sedap. Lagi sedap daripada mee celup Suraya Seafood tau.
30 April 2018

Rumah Double Storey Untuk Disewakan Di Bandar Putra Bertam, Kepala Batas Pulau Pinang



Untuk disewakan kepada famili / bujang wanita (Muslim sahaja).
Terletak di Bandar Putra Bertam, Kepala Batas, Pulau Pinang.

24 April 2018

Persediaan Barang Keperluan Bayi & Mama Selepas Bersalin Dan Dalam Pantang

Muhamad Hafidh selepas beberapa jam dilahirkan.Alhamdulillah.
15 April 2018
Asyik tertangguh jer nak update blog. Dah sarat, semua benda jadi malas. Otak ni asyik fikir, bila lah nak bersalin ni? Cepat lah sikit baby mama keluar ye. Jangan sedap sangat duk lelama dalam perut tau.
So hari ke-10 berpantang ni, baby pun tido lena, curi masa untuk update blog yang dah lama bersawang.

Walaupun sebelum ni aku dah pernah berkongsi pasal topik yang sama, tapi untuk kelahiran anak ke-3 ni, lain sikit persediaannya.
Persediaan yang super duper jimat dan sediakan barang yang perlu dan akan digunakan sahaja.
Ye lah, dah anak ketiga. So banyak barang baby semasa kakak-kakaknya lahir masih ada lagi dan boleh recycle.
18 February 2018

Worksyop Bloggerpreneur 11 Mac 2018 Diadakan Khas Untuk Blogger Baru Yang Nak Belajar Asas Blogspot



Atas permintaan kawan-kawan, saya akan buat kelas basic blogspot. Kelas ini nanti saya akan share asas ber blog sahaja, khas untuk mereka yang baru nak jadi blogger samada untuk bisnes atau personal sharing.

Kepada yang berminat, dialu-alukan untuk sertai workshop ini.
6 February 2018

Skin Analysis



Event Shaklee BLNC baru ni, ada pameran YOUTH skin care. At the same time, ada juga buat skin analysis untuk cek apa masalah kulit kita. Tak kena bayar pun. Limit untuk 70 orang terawal. Pat pat siku lipat, siapa cepat dia dapat.

So, we olls buat skin analysis ni dan dapatkan consultation daripada pakar nutrisi.

Korang pernah buat tak skin analysis?